måndag 4 november 2013

Husmoderns köksalmanack

Husmoderns köksalmanack, sedan 1979 enbart Köksalmanack, har kommit ut en gång om året sedan 1933 och gör så än idag. Förutom att vara en almanacka innehåller den mängder av recept och tips för hushållet. Här kan man lära sig hur man väljer kryddor, storstädar bokhyllan, på ett korrekt sätt tackar för senast, vad tvättsymbolerna betyder, hur man är en god värdinna och hur man sköter hushållets ekonomi.  Kort sagt, här finns allt en husmor kan behöva veta.

Köksalmanackorna hittar man ganska ofta på loppis och vi har samlat på oss några stycken. Idag visar vi framsidorna. I nästa inlägg ska ni få se lite mer av innehållet.


En trave Köksalmanackor.



Vår äldsta Köksalmanack kommer från 1936. Här finns menyförslag för årets alla dagar, ett för det finare köket och ett för det enklare köket. Rolig läsning är novellen En husmors första middag, en berättelse om den unga Marika som ska bjuda sina svärföräldrar och mannens släkt på middag för första gången: Hon visste att denna första ansträngning i det egna hemmet skulle minutiöst följas av hela släktens ögon ifrån deras entré och steg för steg, ord för ord ända tills festen tog slut och svärfar tog till orda, och hans tackförmatskål, sufflerad av svärmor, skulle i väl dolda ordalag säga om hon upptagits i deras exclusiva släktförening eller ej.

Ska man inte bjuda makens släkt på middag finns här också förslag på hur man ordnar en ungflicksbjudning i kokvrån eller en förlovningsmiddag för 10 personer.



I boken från -61 kan man lära sig att datera sina gamla silverbestick, fyra sätt att koka sås och hur husmor ska göra för att ta hand om sina trötta fötter (Med en infanterisoldats ihärdighet, traskar hon från diskbänk till skåp och matbord och tillbaka igen. 1000 och 1 steg /.../). Här hittar vi också en tryckkok-tabell och fru Mary Carlsson från Göteborg berättar om varför frysboxen är hennes bästa hjälpreda.

Köksalmanackan från -66 tipsar om de i England och Amerika så populära mjölkdrinkarna, hur man får den ärmlösa klänningen att hänga kvar på galgen samt hur man gör en snabb efterrätt genom att lägga mint-choklad-kakor på konserverade päronhalvor och låta dem stå i ugnen en stund. En efterrätt vi nog alla bjudit eller bjudits på någon gång.



-64 dyker en man upp på omslaget, det händer inte så ofta. På det stora hela lyser männen med sin frånvaro i Husmoderns Köksalmanackor. När vi bläddrar i den här boken noterar vi att mycket handlar om vad som är nyttigt och bra för kroppen. Det är allt från hur man odlar den c-vitaminfyllda kryddkrassen i köksfönstret och honungens förträffliga egenskaper till hur man tar hand om sina händer och fötter. En hel sida ägnas åt tips på vad den husmor som har svårt att hinna och orka kan göra för att underlätta för sig själv, en annan tar upp det viktiga ämnet frukost.



-70 ägnas konsten att koka spagetti ägnas hela tre sidor. Från Italien går vi vidare till Spanien med en paella och en skål gazpacho, därpå en thailändsk broilersallad samt Kinesröra "på låssas". Den senare ska ätas med pinnar, sittandes på kuddar vid ett mycket lågt bord. En annan vågad nyhet de här åren är flambering.



-73 och -74 innehåller många fler färgbilder än tidigare år, men ska vi vara ärliga ser de flesta maträtterna ganska tråkiga och färglösa ut ändå. Det är biffar från Bologna, jägarlimpa, marinerad färs, paté, fin fågelfärs och många många lådor och gratänger. Det klart bästa tipset vi får är att fästa bilder och recept med magneter på kylskåpsdörrens utsida. Det är lätt att byta bilder när man tröttnar - absolut inga skador på dörren!



Vi avslutar med böckerna från -77 och -79. Precis som tidigare år innehåller de mängder av recept och en hel del fiffiga tips för hemmet. Det är lätt att följa trender i mat och inredning när man bläddrar i köksalmanackorna och intressant att se vad som var nytt och spännande då. Böckerna säger mycket om sin tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar