torsdag 18 september 2014

Läseböcker

Vi är många som blir nostalgiska vid tanken på vår första läsebok. Som med ett leende minns bilderna på apor, bilar och citroner bredvid alfabetets första bokstäver. Hur vi ljudade oss igenom de första orden och efter ett tag trevande läste de korta ramsorna och berättelserna. Den dagen ett barn knäcker läskoden får det tillträde till en helt ny värld. Kanske är det därför vi minns våra första abc-böcker med sådan glädje och värme.

Genom åren har jag hittat några gamla läseböcker på loppis. Den äldsta är Sörgården av Anna Maria Roos som kom 1912. Av samma författare finns också boken I Önnemo. I de här läseböckerna blandas berättelser om familjen på det idylliska Sörgården med ramsor, gåtor, sagor och vackra bilder. Böckerna var mycket omtyckta men efter några decennier kändes fotogenlampor, pigor och annat som förekom i dem inte längre lika aktuellt. På 30-talet kom därför boken som lärt många fyrtio-och femtiotalister att läsa: Elsa Beskows och Herman Siegvalds Vill du läsa? Det är den orange boken på den första bilden nedan. 

På bilderna syns också Läsebok för se små, första och andra skolåret från slutet av 40-talet. Båda med en tupp på framsidan. Tuppen är vanlig i läseböcker, en symbol för studieflit. Ofta hittar man en tupp på sista sidan eller på baksidan av en läsebok.

Den blå boken med renar på framsidan är från 50-talet.




Här har vi Sörgården och ett tillhörande övningshäfte. Läseboken för första årskursen är från 1960. De två häftena Läslära har inget årtal med kostade 1.90 kr styck när de var aktuella.











Barnens bokstavslåda, full av bokstäver, "ljud" och skiljetecken, passar väl i samlingen med läseböcker. 



Som i läseböckerna avslutar jag det här blogginlägget med en tupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar