fredag 7 maj 2010

Kända ögon

Många känner säkert igen ögonen från Mazettis kakaoburkar, men känner ni till historien bakom dem?

Det var företagets grundare, Emil Nissen, som i slutet av 1800-talet upptäckte att det såldes sekunda kakao i Mazettis lösviktsburkar. Då introducerades 100-gramspåsar med kakao försedda med ett blågult band och rött sigill. Produkten marknadsfördes med orden Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon. Snart infördes också ett ögonpar på alla förpackningar och det dröjde inte länge innan folk frågade efter ”den där ögoncacaon”.

I mitten av 1900-talet gick det dåligt för Mazetti och man utlös en designtävling. Vann gjorde Olle Eksell som då fick i uppdrag att skapa en ny logotyp för företaget. Han valde att behålla ögonen men gjorde dem moderna. Bara något år senare ändrades logotypen något, ögonen fick en större pupill. Sedan dess har de sett likadana ut och är de ögon vi idag förknippar med Mazettis kakao.

Sedan 1975 är Mazetti uppköpt av Fazer men ögonen används fortfarande. Du finner dem på både kakaon och andra produkter som hör bak och desserter till.En burk med de gamla ögonen.Olle Eksells kända ögonpar.Brickor med ögonen fyndade vi på en marknad. De finns nu i butiken.Brickor och en gammal kakaoburk.Burken har kvar sin prismärkning på locket. En charmig detalj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar