torsdag 24 juni 2010

Om ryska dockor

Det är något speciellt med ryska dockor. Kanske är det spänningen i att öppna dockan och finna en ny inuti, gång efter gång, tills man nått den allra minsta, solida dockan. Kanske är det den mjuka formen, eller de vackra färgerna.

I sitt hemland kallas dockorna för Matryoshka. Det råder delade åsikter om var ordet har sitt ursprung men de flesta vekar vara överens om att dockan symboliserar moderskap, fruktbarhet och samhörighet. Den största dockan är ofta mamman och de små dockorna hennes barn. Liksom de delade åsikterna om namnets ursprung finns det många olika historier om var och varför Matryoshkan började tillverkas. Sitt stora genombrott fick den dock på världsutställningen i Paris 1900. Den blev snabbt populär och dess popularitet har hållit i sig.

Idag finns det dockor som föreställer artister, politiker, författare och andra kända personer. Dockan tillverkas numera i fler material och med andra färger och mönster än de traditionella. De senaste åren har Matryoshkan blivit en trendig inredningsdetalj och hittas inte längre bara i butiker med konsthantverk. Utöver den traditionella delbara dockan kan man hitta Matryoshkan som mönster på tyger och porslin, som smycken, lampor, kramdjur, ljuslyktor och mycket annat. Det finns till och med paket med omålade dockor, färg och pensel att köpa så att du själv kan måla dina dockor.

Vi på Blueness är svaga för ryska dockor. Det är en härligt kitchig inredningsdetalj med en fin symbolik. När vi tog in varor till butiken hittade vi några Matryoshkor som vi inte kunde låta bli. Det är en hängare med tre krokar, en adresstag samt en stor sparbössa i härliga färger. Hoppas att ni tycker lika mycket om dem som vi gör!



Sparbössor i olika färgsättningar.



Adresstag, här använd istället för kort på ett paket.



Hängare med tre krokar. Vi gillar att dockorna har olika storlek, precis som de öppningsbara trädockorna.

1 kommentar:

  1. Väldigt fina prylar ni har!
    Kolla in den här webbshopen med söta dockor och andra användbara leksaker.

    http://www.spelmedposten.se

    SvaraRadera