måndag 30 augusti 2010

Sensommarfika

Vi tog vara på årets sista vinbär och gjorde en härlig kaka med marängtäcke. Har du också vinbär kvar, testa receptet nedan!

Vinbärskaka med marängtäcke

60 g smör
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2½ dl strösocker
2½ tsk bakpulver
4 äggulor
2 dl mjölk
2 msk kokande vatten


4 äggvitor
4 dl strösocker
4-5 dl röda vinbär


Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Separera äggvitorna från äggulorna.
Tillsätt äggulorna ner i bunken med de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölken, det kokande vattnet samt det smälta smöret och rör om till en jämn smet.
Grädda i 185° i 15 minuter.

Vispa äggvitorna till ett hårt och fast skum.
Tillsätt strösockret och vispa samman till en vit hård smet.
Blanda ner de röda vinbären i marängsmeten.
Bred marängtäcket på kakan och grädda i ytterligare 5 – 7 minuter.
Kakan är klar när marängen fått en svag ljusbrun färg.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar