lördag 29 januari 2011

Marianne Westman - färg, funktion och humor

Marianne Westman är kvinnan bakom några av våra mest folkkära porslinsdekorer. De flesta känner säkert igen de populära serviserna Mon Amie och Picknick och äger kanske själva någonting ur Marianne Westmans stora produktion.

Efter att Marianne Westman var klar med sina studier på Konstfack började hon designa serviser för Rörstrands porslinfabrik. Där var hon anställd 1950-1971. Hennes modiga design med starka färger och lekfulla mönster togs väl emot. Efter 40-talets kristid var längtan efter glädje och färg stor.

Med åren kom Marianne att designa mycket mer än serviser. Till exempel saltkar, ostkupor, salladsset, skärbrädor, speceriburkar och textilier. Allt med roliga mönster, starka färger och väl genomtänk funktion. Hennes burkar för specerier har blivit väldigt populära och idag är det många som samlar på dem. Syltburken på bilderna i det här inlägget kommer från en serie som heter Arom. Med sina prickar, glada röda färg och barnsligt slarvigt skrivna text känns den väldigt typisk för Marianne Westmans design.1 kommentar:

  1. Westman är verkligen fantastisk, vi samlar på allt med henne och Arom är en klar favorit.

    SvaraRadera