torsdag 24 februari 2011

Brevkortsalbum

I det senaste avsnittet av Antikrundan, 17/2, pratar antikexpert Peter Plunkty om gamla brevkortsalbum. Bland annat nämner han att under 1904-1905 skickade sveriges då fem miljoner invånare omkring 50 miljoner vykort. När man läser de här gamla korten förstår man den höga siffran. Sådant vi idag kommunicerar om via telefon, mail eller sms tog man förr via kort eller brev. Till exempel skrev man och berättade när man avsåg att komma på besök, om någon var sjuk eller andra saker man behövde meddela. Inte konstigt att det skickades många kort!

De gamla korten är ofta tillverkade i Tyskland. De är välgjorda och vackra med präglade detaljer. Avsändarnas hälsningar ger oss en bild av dåtidens liv. Det är säkert både kortens baksida och framsida som tilltalar dagens stora skara av vykortsamlare.

Gammalt brevkortsalbum med kort som skickades mellan 1910 och 1915.Ett uppslag i albumet.Många av korten har vackra präglade detaljer.Adresserna var lite kortare för i tiden.Vacker handstil."Skicka hit mitt sockerkort så fort ni kan. Hellsningar Beda"

2 kommentarer:

 1. Så fint du visar.:-)
  Tack för titten hos mig.
  Kram Stina

  SvaraRadera
 2. Skrattade gott åt din kommentar om att jag borde ha sönder saker oftare=))
  Tror jag ska använda mig av den taktiken faktiskt!

  Egentligen är det nästan sorgligt att man har slutat skriva kort och brev.
  Det man skickar via mail och sms finns ju inte kvar efter oss.
  Brukar alltid fundera över vilka människorna var och vad dom hade för relation när jag ramlar över gamla brev.

  Ha en bra vecka/Hannis

  SvaraRadera