fredag 25 mars 2011

Pressglas

Föremål av pressat glas kan man hitta på vilken loppis som helst. Att avgöra härkomst och ålder är svårt då pressglas bara i Sverige har tillverkats på över hundra glasbruk. Eftersom detta glas var en billighesvara märktes det inte.

Det var i början av 1800-talet man i Europa och Amerika utvecklade olika tekniker för att framställa pressglas. Upprinnelsen till detta var att man ville hitta sätt att billigt tillverka glas i stora volymer. Till skillnad mot det traditionellt tillverkade glaset kräver pressglaset inte hantverkare med flera års utbildning bakom sig. Dessutom är det lätt att tillverka föremål som är identiska i form och storlek, vilket efterfrågades när sveriges ekonomi började förbättras. Tack vare pressglaset kunde man nu förse städer och järnväg med glas till fönster och belysning, skolor med standardiserade bläckkärl, karaffer och dricksglas samt utrustning till naturvetenskapliga institutioner på universitet och muséer.

Det må vara en billighetsvara men vi på Blueness tycker mycket om pressglas! Nu när vårsolen börjar visa sig ställer vi fram mycket glas. I fönstren gör vi små stilleben av glasföremål i olika färger - det blir så vackert när solen lyser på dem!

1 kommentar: