måndag 9 januari 2012

Eskilstuna Jernmanufaktur

Nyligen fick vi tag på en kopia av en priskurant från Eskilstuna Jernmanufaktur (senare Eskilstuna Jernbolag), tryckt 1903. I katalogen finns mängder av föremål från en annan tid. Det är både praktiska och dekorativa saker såsom verktyg, byggnadsdetaljer, spottlådor, isklyftare, läsbord, eldgaffelställ, visitkorsfat, cigarrkoppar och menyställ.

Flera av föremålen kände vi igen. Det dekorativa klockstället med ängeln finns i butiken, skrivstället har vi sålt tidigare. Ljusstakarna och snörhållaren har vi hemma och använder ofta.

Det var roligt och fascinerande att bläddra i katalogen. Många av produkterna används inte idag och berättar om den tidens behov och vardag.


Katalogens framsida.Det vackra klockstället som finns i butiken.Snörhållare. Klockstället. Här hängde man sitt fickur. Snörhållaren är praktisk.Vackra ljusstakar. Dessa ser man ibland på loppisar.Skrivställ för bläck och pennor. 

1 kommentar:

  1. Hej!
    Googlade på jernam.fakt i E-tuna då vi ska flytta och jag har hittat 6 knivar med svart skaft från e. jernmanufakturbolag eskilstuna.
    Intresserad?
    Hör av dig till gunela.asp@telia.com

    SvaraRadera