torsdag 23 augusti 2012

Mölndals stadsmuseum och Kvarnbyn

Som utlovad kommer här ett till inlägg om vårt senaste besök på Mölndals Stadsmuseum. Det förra inlägget finner ni här.

Mölndals Stadsmuseum, från början enbart Mölndals museum, har funnits sedan 1987 men redan under slutet av 90-talet började man växa ur sitt hus. Delar av de stora samlingarna fick förvaras i källare och lador. Önskemålet för den nya lokalen var därför en ordentlig magasinslokal. Samtidigt tyckte man att det kändes lite omodernt med ett traditionellt lager som bara personalen skulle komma åt och beslutade sig för ett nytt grepp - Öppna Magasinet. En stor, fast men flexibel utställning där museets alla föremål (omkring 10 000) och fotografier finns synliga och tillgängliga. Majoriteten av tingen är vardagsföremål under teman som Mat på bordet, Glädje och sorg samt Status och stolthet. Det finns också hela miljöer uppbyggda, bland annat ett kök och en gammal skolsal. Det är spännande att öppna skåp och lådor för att hitta nya föremål.























Årsskiftet 2001/2002 öppnade Mölndals Stadsmuseum i sina nya lokaler, en gammal industribyggnad mitt i Mölndals Kvarnby. Platsen var under slutet av 1800-talet ett av Sveriges viktigare industriområden, vilket möjliggjordes av de vackra Mölndalsfallen vars kraft redan på medeltiden användes för att driva kvarnar.

Idag är industrierna avvecklade och de gamla lokalerna hyser nu företag, hantverkare och, som sagt, museum. Tar man en promenad i området får får man stora tegelbyggnader och skummande vatten, gamla kvarnhjul, vacker natur, gamla trähus och den dånande forsen. Det är vackert och fullt av kontraster och historia.









1 kommentar:

  1. Åh, vilket roligt & intressant museum ! Jag som äääälskar gamla grejer ;)
    Kram Anki

    SvaraRadera