lördag 4 augusti 2012

Mölndals stadsmuseum - två utställningar

Vi har tidigare skrivit om Mölndals stadsmuseum, då var det en utställning om 70-talet vi besökte. Läs om det här. Den här gången tittade vi på museets fasta utställning om Lindomemöbler samt en tillfällig uställning om liv och åldrande. Vi tog också en vända in i det öppna magasinet där museet visar hela sin samling  - men det berättar vi om i ett annat inlägg.

Redan på 1600-talet tillverkade man stolar i Lindome. När import av lyxartiklar, dit stolar räknades, förbjöds 1731 ökade tillverkningen stort och Lindome blev ett västsvenskt centrum för möbeltillverkning. Mölndals stadsmuseum har en unik samling signerade Lindomemöbler som de visar upp en lärorik uställning. Man har också låtit bygga upp en verkstad som visar hur arbetarna bodde och levde.
Fram till slutet av april nästa år pågår uställningen Åldersnoja - från vaggan till graven? Det är en utställning om livet, hela livet. Här får besökaren möta människor i alla åldrar och ta del av deras tankar om livet och åldrandet. Barn delar med sig av sina tankar om gamla och om att bli äldre, vuxna har fått välja föremål som påminner om en speciell tid i deras liv. Det är en fin och välgjord utställning som väcker många tankar.Den del av utställningen som berör oss starkast är  museichef Joanna Ulins berättelse om Hulda, hennes gammelmormor. Joanna är 13 år när hennes gammelmormor dör. Joanna tänker då att dig kommer jag sakna så länge jag lever. Några år senare besöker hon tillsammans med sin mamma och mormor ett torp i de medelpadska skogarna. Det är mormoderns barndomshem som har stått övergivet sedan 1938. Bland damm och smuts finner Johanna rester från de liv som har levts här: en stärkkrage, ett par glasögon. Dessa föremål får mormodern att börja berätta om sitt liv, om sina fem syskon och om sina mor Hulda. Joanna tänker hit ska jag återvända.

Många år senare gör hon just det, återvänder. Mormor har utifrån sitt minne ritat en karta över barndomshemmet. Ladugården, vedboden, jordkällaren och boningshuset. Med hjälp av den finner Joanna platsen och börjar gräva sig ned genom ruinerna. Under lager av jord finner hon föremål, rester av gammelmormor Huldas liv. Skor, hattar, glasflaskor, tygrester, bestick. Totalt hittar hon 497 stycken föremål, saker som får nytt liv och en möjlighet att berätta om svunnen tid. Joanna  beskriver det som att hon får möta sin älskade gammelmormor Hulda igen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar