fredag 22 november 2013

Husmoderns köksalmanack, del två

Efter att bara ha visat omslagen på vår samling av Husmoderns Köksalmanack är det nu dags att öppna böckerna och ta en kik i dem. Något av det roligaste i såna här gamla böcker är reklamen, den säger så mycket om sin tid. Vad var nytt? Vad var modernt? Hur såg idealet ut?


Crosley elektr. kylskåp med finesser som potatisbinge, elektrisk belysning, löstagbar hyllbricka och grönsakskorg med ventilering. Ett måste för den moderna husmodern! (1936)



Se så nöjd den här kvinnan är med sitt köp, AXA risflingor! Med dessa kan hon laga till de mest delikata, näringsrika puddingar, soppor, efterrätt m.m. (1936)



Visst vill man göra som millioner andra människor och dricka Liptons te! (1936)



Tusen sinom tusen steg dagligen. Ingen rast...ingen ro. Ben och fötter tröttas. Men det går väl ändå an, om våra präktiga svenska husmödrar och hembiträden ha GRANITKLACK. Den gör gången så behaglig och lätt. Den dämpar stöten. Ni vilar på den klacken. (1936)


Idag är det nog inte så många som håller med om att varm choklad är närande som påstås i den här annonsen, men lika gott som 1936 är det i alla fall.



Här marknadsförs Ramlösa som det utsökta, naturliga bordsvattnet. Det ska dessutom verka välgörande på matsmältningen. (1936)



Fyffes bananer är det yppersta i bananväg och säljes i alla bättre affärer. En husmor gör sig själv en tjänst genom att servera Fyffes med mjölk, därför att det är så lättlagat. Hon gör dessutom en tjänst åt hela familjen, något som kommer henne indirekt till godo i form av trivsamma miner och en god stämning i hemmet. (1936)



/.../ även den som inte alls är söt, ja rent av ful, och inte alls ung utan kanske över femtio! - har nytta och glädje av skönhetsvård. (1936)



Dessa rörelse äro valda så att varje del av kroppen som brukar visa tendens till ökning hålles i schack. (1936)



Fröken Anna, ung självförsörjande och bildad, bjuder tillsammans med Maja fem väninnor på middag. Läsaren får veta att det inte alls är speciellt svårt att laga mat i kokvrå och får dessutom tips på hur man tar tillvara på överbliven mat. (1936)



Reklam för Milda, 1961.



Fyndigt formulerad reklam för Garantijord 1961.



Nytt från Slotts: majonnäs och remoulade, 1961.




Blixt-spaghetti från Kungsören marknadsfördes 1961 tillsammans med ett piffigt recept på pikant kött-tårta med spaghetti.



Vad ska betalas av hushållspengarna? Gunnel Petre på Skattebetalarnas förening lär oss sköta ekonomin på bästa vis. (1964)



Förvandla en skiva rulltårta till en festlig bakelse på något av dessa sätt. (1964)



1966 bjöds det säkert på fylld melon efter det här receptet i de svenska hemmen.



Ännu en milda-annons, den här gången från 1966.



Kokett vid spisen blir husmor med egensydd grytvante och kockmössa. (1966)



Såhär glad blir man när mamma har bakat tre sorters skorpor. (1966)



Fyra härliga varmrätter från 1970. Från vänster till höger är det drömskinka, goda ägglådan, fläskfilé på nytt sätt och Magdalenas färsbiffar.




Glada skåp och hyllor fixade man 1977 med hjälp av målarfärg och självhäftande mönsterplast-



En serveringsvagn att fylla med underlägg, servetter, ljus, tandpetare och annat som hör till bordet. Grunden är en vanlig skrivbordshurts där benen sågats av och ersatts med klotjhul. Tipset går att läsa i Husmoderns Köksalmanack från 1973.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar