torsdag 11 oktober 2018

William Morris - mer än blommiga tapeter

Så heter en utställning som just nu visas på Millesgården. Ett passande namn för även om William Morris är mest känd för de blommiga tapeter och tyger han designat gjorde han mycket mer under sitt 62-åriga liv. I Storbritannien, hans hemland, är han känd som den centrala personen i Arts and Crafts-rörelsen och sedd som ett nationalmonument.

Morris föddes 1834, strax utanför London, och tillhörde en välbärgad familj. Som 24-åring fick han sin första diktsamling publicerad. Men det var inte bara det skrivna ordet som intresserade honom utan han tyckte om många olika typer av konstnärliga uttryck och design. Han förespråkade hantverk, kvalitet och småskalighet och avskydde den snabba industrialiseringen. Han tog också starkt avstånd från konsumtionskulturen. Tillsammans med vänner som var formgivare, konstnärer och arkitekter skapade han Arts and Crafts-rörelsen. Gruppen designade bland annat kakel, glas, tyger, tapeter samt möbler och startade sedan tillverkning av föremålen. För att kunna följa produktionen lärde sig Morris själv alltid de olika teknikerna. Med tiden lärde han sig därför många olika hantverk.

Utöver designer, författare, konstnär och affärsman var Morris politiskt engagerad och en av den brittiska socialiströrelsens grundare. Han tyckte att industrialismens förlorare var arbetsklassen som arbetade under svåra förhållanden. De arbetare han och hans vänner anställde hade alltid goda villkor. Morris höll tal, demonstrerande och tryckte pamfletter. Hans mål var att krossa det kapitalistiska systemet och avskaffa de privilegier den klass han själv tillhörde åtnjöt.

Millesgården kan du se en del av alla de mönster Morris skapade och få veta ännu mer om hans spännande liv. Utställningen är väl värd ett besök och pågår till 3 februari nästa år.William Morris.


Familj och kollegor berättar om William Morris.


Skiss av design till en kakelpanel.


Kakelpanel efter skissen ovan.


Interiör av Morris och Co. George street showroom. Akvarell målad av Dulce Warnum 1919.


Tyg och stämplar.


Mönstret Honeysuckle. Designat av William Morris och broderat av hans fru Jane och dotter Jenny.


Fåtölj i tyg av William Morris. I bakgrunden syns två av hans tapeter.


Reproduktion av William Morris design Chrysantemum.


Reproduktion av Bird, designad av William Morris.


Tryckt bomullstyg med mönstret Honeysuckle.


William Morris gjorde mönstret Rose Wreath som May Morris broderade på en kudde åt en vän. Mönstret visades upp på en utställning 1890.


Här är Carl Milles säng i mahogny som han själv designade. Den är bäddad med sängkläder av tyget Love os Enough. Orden är titeln på en pjäs som William Morris publicerade på 1870-talet. Pjäsens huvudbudskap är att kärleken är viktigare än materiell rikedom och makt.


Pjäsen Love is enough med omslag designat av William Morris själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar