torsdag 2 maj 2019

Systrarna Jobs, utställning på Thielska

Vad tänker du på när du hör namnet Jobs? Kanske på tryckta tyger med blommor? Det är i så fall inte alls konstigt eftersom det främst är med dessa tyger systrarna Jobs är förknippade. Dock startade både Lisbet och Gocken sina konstnärliga banor med keramik. Efter utbildning och praktik arbetade de tillsammans i den keramiska studio som storasyster Lisbet startat på Södermalm i Stockholm.

Under senare delen av 1930-talet blev de tongivande keramiker. De fick uppdrag för offentlig utsmyckning och deras alster visades på flera utställningar. Det stora internationella genomslaget kom i samband med Världsutställningen i New York 1939.

Det var under andra världskriget, när tillgången på glasyrer blev begränsad, Lisbet och Gocken började föra över sina blomstermotiv till textila mönster. Det stora genombrottet kom 1945, i samband med en utställning på varuhuset NK i Stockholm. Här visades systrarnas keramik och textilier upp i form av bland annat stolsitsar, dukar, lampskärmar, kakeltavlor och fat. Totalt kom systrarna att rita omkring 100 mönster för textil metervara och utöver det många mönster för dukar, tabletter och tavlor. En enorm mönsterskatt som finns i många hem och som fortfarande inspirerar formgivare inom olika områden.

Nu har du också chansen att se en del av Lisbets och Gockens alster. I en utställning på Thielska Galleriet i Stockholm visas keramik och textilier tillsammans med blommor och växter arrangerade av blomsterkonstnären Gunnar Kaj. Utställningen, med det passande undertiteln mönsterglädje och blomsterkonst, pågår till 2/6. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar