måndag 19 september 2016

Rörstrand

Även om Rörstrand började sin historia i Stockholm för att sedan, via Göteborg, flytta till Lidköping är det väl just Lidköping vi numera förknippar med Rörstrand? Och det med rätta! Även om tillverkningen sedan 2005 sker utomlands var det här företaget hade sin storhetstid. Och än sjuder det av verksamhet i Rörstrandsfabrikerna! I de gamla fabrikslokalerna på 50 000 kvadratmeter har fler än 150 verksamheter flyttat in. I Rörstrand Center, som området kallas, hittar du Rörstrands Museum, butiker, många möjligheter att äta mat eller ta en fika, skaparverkstad, keramikskolan Formakademin och mycket annat. Högt upp i silon för porslinsmassa finns idag två restauranger.

Höjdpunkten är, såklart, museet som både har fritt inträde och generösa öppettider. Här berättas historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker och visas delar av en produktion som sträcker sig över nästan trehundra år. Till beskådan finns blåvita 1700-talsfajanser, unika praktexemplar och folkkära klassiker. Dessutom berättelser från före detta anställda samt skisser, verktyg och en ugn.

Missa inte detta om du har vägarna förbi Lidköping!
Rörstrand Center, bara ett stenkast från stora torget i Lidköping.
Bakom dessa folkkära serviser står Marianne Westman och Hertha Bengtson, två kvinnor som var mycket tongivande på 50-talet.


Tallrikar i mängder! Roligt att se hur många dekorer man kan namnet på!
Skisser.
Skisser, kopparplåtar och verktyg.
Vid sekelskiftet 1900 kunde flytande medikamenter mätas i thesked, dessertsked och matsked med hjälp av denna medicinsked.
De här prickarna på rad känner nog de flesta igen. Namnet bakom dem är Marianne Westman och serien heter Arom.
Rörstrands blå R på papper, porslin, skyltar med mera.

I museet visas mycket gammal kuriosa upp. Här är statistik över antalet gjorda omläggningar i förbandsrummet åren 1938-1940. Oktober 1938 ser ut att ha varit en tuff månad.

Även de bästa misslyckas ibland. Här är en samling defekta Koka Blå-koppar.

Penslar och andra verktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar