onsdag 7 september 2016

Stig Lindberg 100 år


I år är det 100 år sedan Stig Lindberg föddes vilket Gustavsbers Porslinsmuseum på Värmdö uppmärksammar med en utställning. Att Lindberg var produktiv är känt och det är också det som slår en som besökare på utställningen. Vilken produktion och vilken bredd! Här visas några av de populära serviserna, de färgstarka plastföremålen och, naturligtvis, ett urval fajanser men också TV-apparater, illustrationer, offentliga utsmyckningar och textilier. Och det är bara en bråkdel av vad denne folkkäre formgivare, keramiker, grafiker, illustratör och konstnär gjorde under sitt liv. Men själv tyckte han inte att han var färdig. Bara några år innan sin död sa han "Hinner jag, vill jag också rita världens bästa bil, hus, barnlekplats".

Utställningen pågår till 11 september så ännu finns lite tid kvar. Har du möjlighet, gå och se den!





Gustavsbergs Porlinsmuseum. 



Med plasten kom de starka färgerna in i köken. Bruksföremål som tidigare haft vita eller blekt gula och blå nyanser byttes nu ut mot praktisk plats i klara, starka färger.



Omslaget till barnboken Krakel Spektakel.





Glödlampor för Luma. Dessa kom aldrig i produktion.




Skulpturen Susanna i badet.




Sprattelgubben är en del av ett verk bestående av tio figurer Stig Lindberg gjorde till Ekedalsskolan i Gustavsberg 1969. Verket heter Mitt i cirkus och förvaras idag i Värmdö kommuns magasin.





En lekfull barntallrik.




Fajanser med fantasifulla former och mönster.




Morgondagens TV kallades Lumavision med sin vridbara skärm i marknadsföringen. I en annons står det att avsikten har varit "att ge Er en TV-mottagare som är ändamålsenligare, lättare att möblera med, bekvämare att titta på."





Kortleken Comedia ritade Stig Lindberg 1958, för Öbergs spelkort.





Några av alla omtyckta dekorer Stig Lindberg ritade för Gustavsberg. Här syns Aster i blått och rött tillsammans med Adam i bakre raden samt Turtur, Riviera och Verdi i den främre raden. Själv föredrog Lindberg odekorerat porslin men det sålde inte lika bra.





Konstgodsserien Fjäll, med tre vaser och ett fat, blev kortvarig. Efter bara ett år lades produktionen av den ned.





Reptil i olika färger och former.





Vattenkattan i plast heter Fontana.






Bärbar transistorradio i läderhölje, för Luma.




De omtyckta hästarna finns i en rad olika utföranden.





Stig Lindberg formgav 35 servismodeller varav LB har kallats hans mästerverk. På bilden syns delar av kryddsatsen som lades till LB i början av 50-talet.




Herbarium, Melodi och Pottery, några av Stig Lindbergs tyger. De flesta ritade han för NK:s Textilkammare. En del mönster finns att köpa nyproducerade efter att Ljungbergs Factory har tagit upp dem till produktion.




Speglar med olika dekorer.




För importfirman Kjellberg Successors ritade Stig Lindberg fyra bestickmodeller. Ingen av dem kom dock i produktion.




Delar av melaminserviserna Blues och Balett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar